Ons doel
 

De Stichting Haags Bus Museum werd opgericht in 1979 en stelt zich ten doel “het opsporen, aankopen, restaureren en rijdend op de weg brengen en houden van de voor de geschiedenis van het openbaar vervoer in de Haagse regio belangwekkend autobusmaterieel”. De eerste daad was de aankoop van de enige nog in redelijke staat zijnde Kromhout-Verheul TBZ100A (nummer 327). Deze bus kon op het nippertje van afvoer richting sloper worden behoed.

 Het Haags Bus Museum is lid van de ESO, Exploitatieve Samenwerking Openbaarvervoermusea. www.esonederland.nl


Roerende monumenten
De collectie van het HBM bestaat uit 24 bussen. Verder beschikt het HBM nog over een Volkswagen Golf van de verkeersleiding en een Mercedes Atego servicewagen van HTM Wagenparkservice. Enkele bussen uit de collectie zijn zo waardevol dat ze door de gemeente Den Haag aangedragen zijn als “roerend monument” op de gemeentelijke erfgoedlijst. De status “roerend monument” hebben de HTM 48, 142, 327, 419, de Citosa 4282, 7639, de NZH 4842 en de Westnederland 3114 gekregen.

De oudste bus in de collectie is de Chevrolet “Staff Car” met het nummer 142. Dit busje is een replica van het noodbusje dat vlak na de oorlog op lijn Y naar het vliegveld Ypenburg reed. De jongste bus is een Den Oudsten geledebus van de HTM uit 2001. Destijds waren deze Den Oudsten bussen de eerste serie gelede bussen van HTM.

Het grootste deel van de collectie is gerestaureerd en rijvaardig. Helaas passen niet alle bussen tegelijkertijd in het museum, zodat een deel van de collectie is opgeslagen in depots in Pijnacker en aan de Binckhorstlaan. De collectie in het museum zal voortdurend afgewisseld worden.


Donateurs

Als tegenprestatie ontvangen donateurs 4 maal per jaar de "zone haaglanden", het informatie bulletin met daarin veel nieuws over het HBM en het openbaar vervoer in de Haagse regio. Bovendien kunt u als donateur ook korting krijgen op enkele zaken. Ga voor meer informatie naar de donateurs pagina.

 

Sponsoren en (financieel) beleid 
Naast particulieren ondersteunen ook enkele bedrijven de doelstelling van het HBM. Als tegenprestatie zorgt het HBM ervoor dat de naamsbekendheid van deze bedrijven verder wordt vergroot. Dankzij deze donaties kunnen wij als museum voortbestaan. Ook u kunt hier een grote rol in spelen door donateur te worden van het HBM. Alle bussen die vertegenwoordigt zijn in de collectie zijn eigendom van de stichting.  Wilt u sponsoren? Neem contact met ons op.

Het HBM probeert extra inkomsten te verkrijgen uit de verkoop van autobuscuriosa, foto’s en modelbussen. Ook verzorgt het HBM in samenwerking met HTM Specials besloten vervoer voor bijvoorbeeld feesten, trouwerijen en partijen. Ga voor meer informatie naar de verhuur pagina.